[PDF]WB Primary TET 2023 Answer Key,WB TET answer key 2023 PDF download,very big updates

0
3845

WB Primary TET 2023 Answer Key-Here you find WB TET answer key 2023 PDF download. The West Bengal Board of Primary Education conducted the TET ( Teachers Recruitment Test Exam) for Class 1 to 5 Standard in which lakhs of qualified candidates showed up on 24th December 2023. On the off chance that you have got more over connected for this examination at that point you must get prepared since WB TET Answer Key 2023 will be out within the coming days.

This record is exceptionally imperative since it makes a difference you within the assessment of your marks. Make beyond any doubt you download the WBBPE TET Reply Key 2023 and WB TET Address Paper 2023 to evaluate your marks. You’ll essentially include full marks for redress answers and deduct as per rules for off-base answers.

As per data coming to us, WB TET Reaction Sheet 2023 Set Shrewd PDF will be out very soon and after that, you simply can get to know almost the overall idea of your marks. Once you have got got the thought of your marks, you’ll be able compare the scores with WB TET Cut Off Marks 2023 to know around your qualifying status. Candidates getting more than cut off will be able to urge qualified for the post of Primary Teachers.

For only Series D answer key – Click Here

WB Primary TET 2023 Answer Key(WB TET answer key 2023 PDF download)

WB_TET_2023_answer_key
WB_TET_2023_answer_key

WB TEACHER ELIGIBILITY TEST 2023 (PRIMARY) CODE – WBBPE/A1-23

PART-A CHILD DEVELOPMENT & PEDAGOGY

1. The relevant question corresponding to reflective level of teaching will be- Ans. (D) Had Hilsa fish lived long out of water, what would be your explanation?

2. A teacher identifies the difficulty in pronunciation of a child while reading English prose loudly. This may be called- Ans. (B) Assessment for learning

3. Assertion (A): Continuous and Comprehensive Evaluation (CCE) solely focuses on academic achievements and examination results. Reason (R): CCE Incorporates both formative and summative assessments to provide a comprehensive view of students’ overall development. Choose the correct answer from the options given below: Ans. (A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)

4. The rules for when and how to use language in a particular culture is called- Ans. (B) Pragmatics ONEER 5. In Maslow’s hierarchy of needs, self-actualization is analogous to Ans. (D) intelligence

6. One of two learners of same class obtained 45 and the second one 90 in the same test of same subject. So we may say Ans. (D) First got 45 marks less than that of the second

7. If List-I is matched logically with List-II, what will be the correct option among (A), (B), (C) and (D)? Ans. (A) (a) (ii) (b) (iii)

8. List of experiences : (e) (i) NATION (1) Dramatized Experiences (II) Demonstration (III) Contrieved Experiences (IV) Direct Purposeful Experiences According to the Cone of Experiences of Edgar Dale, the topmost four experiences in ascending order are- Ans. (D) (IV), (III), (I), (II)

9. For an individual learning, the unnecessary item is- Ans. (C) Norm Referenced Test

10. In the revision of Bloom’s taxonomy of instructional objectives in cognitive domain, the included and replaced items are respectively- Ans. (B) Synthesis, Valuing

11. According to Bruner, the stages of learning in increasing order are- Ans. (A) enactive, iconic, symbolic.

12. Which of the following is assumed to remain same up to a certain period of human life? Ans. (C) Intelligence Quotient

13. Match List-I with List-II and select which of (A), (B), (C) and (D) is the correct matching. List – I (Learning phases as per SE Model) (a) Engagement (b) Exploration (c) Explanation (d) Elaboration Ans. (C) (a) (b) (iii) (ii) (c) (v) (d) (i) List – II (Features) (i) Learners delve deeper into the topic, make connections and apply concepts to real world scenario (ii) Hands-on activities and participation in enquiry to strengthen learners’ understanding (iii) Attention-grabbing activiites to encourage learners’ interest (iv) Judging learning outcomes (v) In-depth discussion of concepts and theories with foundational knowledge provide tearners

14. The studnets of a class could not complete their answers during class hours. part of recess was curtailed to provide more time. This is an example of Ans. (D) negative reinforcement

15. Which one of the following is the most suitable for story telling to the learners of class 1? Ans. (A) Drawing pictures on the board

16. The learning associated with computer literacy training is— Ans. (A) Associative learning TIN SUCESS

17. A child is repeatedly dismantling her toy gun and repeatedly assembling the parts for learning to make a complete toy gun. Which two of the given four learning theories are mainly involved in the process? (1) Thorndike Ans. (D) (I) and (IV) (II) Pavlov (III) Skinner (IV) Koffka & Kohler

18. Which one of the following statements is inappropriate in reference to Evaluation & Assessment? Ans. (C) Formative evaluation does not measure instructional progress in classroom situation.

19. When learners try to think within the given information, it is called- Ans. (A) Concrete thinking

20. Child’s inability to understand a situation from another person’s point of view is called- Ans. (C) Ego-centric thinking

21. Deficit based approach in inclusive education is discourageable, because- Ans. (C) it does not empower the teacher to give due importance to the learning ability of the learner

22. Teacher is not following the maxims of teaching when she/he Ans. (A) teachers humanity first, then about human beings

23. Which of the following statements does not match with the concept of pedagogy? Ans. (B) Pedagogy is indifferent to the context of cultural influence

24. Which approach is inappropriate to Constructivist views? Ans. (D) Memorising a singular interpretation

25. Consider the following statements. (i) Developmental milestones are fixed and identical for all individulas. (ii) Growth is influenced by heredity and environment. (iii) Maturation involves the unfolding of inherited biological potential. (iv) Development is solely influenced by heredity. Which of the following options is correct? Ans. (B) (ii) and (iii)

26. According to Kohlberg, the level of moral development, in which an individual judges morality in terms of abstract principle is Ans. (C) Post-conventional

27. Match List -1 with List-II : List – 1 (a) Self-esteem needs (b) Self- actualization needs (c) Safety need (d) Belongingness needs List – II (i) Shelter (ii) Meaningful relationship (iii) Realizing one’s potential (iv) Refrain from anxiety (v) Recognition from others Ans. (C) (a) (v) (b) (iii) (c) (iv) (d) (ii)

28. Consider the following statements about Bloom’s Taxonomy of Instructional Objectives and Learning Outcomes: (i) It categorizes learning objectives ranging from lower-order thinking to higher-order thinking skills. (ii) The lowest level of Bloom’s taxonomy is ‘Creating’, which involves generaling new ideas and original concepts. (iii) ‘Analyzing’ is a higher-order thinking skill in Bloom’s taxonomy that involves breaking down information into parts and understanding relationships. (iv) It assesses students’ memorization skills and factual knowledg Which of the four options is correct? Ans. (B) (i) and (iii)

29. Match List – I with List – II : List – 1 (Congnitive Development Concepts) (a) Schema (b) Assimilation (c) Accommodation (d) Equilibration List – II (Descriptions) ETHER IN (i) Modifying existing mental structures to incorporate new information (ii) An organized pattern of thought (iii) Achieving congnitive balance through adaptation and adjustment (iv) Fitting new information into existing mental structures (b) (iv) Which of the four options is correct? Ans. (C) (a) (ii) (b) (iv) (c) (i) (d) (iii)

30. One of the major objectives of microteaching Ans. (A) to give an idea of teaching skills

PART – B-LANGUAGE(I)-BENGALI

নির্দেশ : নিম্নলিখিত গদ্যাংশটি পাঠ করে সংশ্লিষ্ট প্রশ্নগুলির (31 থেকে 39 নম্বর প্রশ্ন) সঠিক উত্তর নির্বাচন করুন : সকাল থেকে অবিশ্রাম বৃষ্টি ঝরছে। একই তালে, ঝরঝর ঝমঝম্। স্থির অচঞ্চল ধারা। এতটুকু চপলতা নেই কোথাও। স্তব্ধ গম্ভীর ছন্দ। চোখের সামনে ঘনসবুজ বকুলগাছ, মনে হচ্ছে যেন সাদা সুতোর ঝালর ঝুলিয়ে ঢেকে রেখেছে কেউ তাকে। জানালার পাশে খাটটাতে পড়ে আছি অসহায়ের মতো। অনুজ্জ্বল দিনের গভীর বিমর্ষতা ভারী করে তোলে মন। ভাবি, শান্তিনিকেতনের বর্ষা মনকে কেমন বাইরে টেনে নেয়; আর এখানে আরো মনকে ধাক্কা মেরে ঘরের ভিতরে ঢোকায়। কেন এমন হয়? বর্ষা দেখেছি ছেলেবেলায়, বিক্রমপুরে মামাবাড়িতে। আষাঢ়ে মেঘ আকাশে ভাঙতেই হৈহৈ লেগে যেত প্রতি ঘরে। হাত-দা হাতে ছেলেরা ছুটত বাঁশ-ঝাড়ে- সাঁকো বাঁধতে হবে উঠোন জুড়ে। মেয়েরা তুলে রাখত মাচায়। শুকনো জ্বালানি কাঠ। চালের মটকা, মুড়ি-মুড়কির টিন ওঠাত ‘কার’ এ, ধরাধরি করে। দিদিমা হাঁকতেন নীচে দাঁড়িয়ে, ‘কাঠের পাটাতন বেঁকে উঠল, আর ভার তুলো না উপরে। ঠাকুর না করুন, জলের তেমন গতিক দেখলে আমাদেরও উঠতে হবে এখানে।’ মামী জানান, ‘পশ্চিম-ভিটের রান্নাঘরের পিছনের পইঠা কেমন শেওলা ধরা, এবারকার ধাক্কা সয় কি না সয় সন্দেহ।’

তাড়াতাড়ি বেড়া বেঁধে বাঁধ দেন মামা তাতে। এই বর্ষাটা কোনোমতে কাটানো দিয়ে কথা। কলাগাছে চিহ্ন রাখেন মা নিজের হাতে; বলেন ‘জল এসে গেলে তো আর হুঁশ থাকবে না কারো; এই এই গাছগুলো কাটবে ভেলা বানাতে। খবরদার, আমার বীচেকলার ঝোপে হাত দিয়ো না যেন কেউ। সেবার মুনশীগঞ্জ থেকে এনেছিলাম কত কষ্ট করে।’ ব্যস্ততার সীমা নেই কারো। তিন মাসের মতো জীবনধারণের সব-কিছু উপকরণ মজুত রাখতে হবে ঘরে তৈরি হয় বাজারের ফর্দ-তেল নুন মসলাপাতির। শেষ বারের মতো রোদে পড়ে তোশক বালিশ, ক্ষারে সিদ্ধ হয় কাঁথা কাপড়। আমরা ছোটোরা বসে যাই দিদিমার সঙ্গে গলানো গন্ধকের বাটিতে পাট-কাঠির ডগা ডুবিয়ে গোছা গোছা দেশলাই বানাতে।

মালসায় জিয়নো দিনে-রাতের তুষের আগুন, তাতে কাঠি ছোঁয়াই কি জ্বলে ওঠে। কথায়-কথায় পাওয়া যেত না তখনকার দিনে, দূর গাঁয়ে দু-পয়সা চার-পয়সা দিয়ে ছোটো ছোটো নীল রঙের দেশলাইয়ের বাক্স। সব-কিছু গুছিয়ে উঠতে-না-উঠতে দেখা যেত, একদিন বর্ষার উপচে ওঠা জল অকস্মাৎ নদী-নালা ভাসিয়ে এসে ঢুকল গাঁয়ে। ডোবাল পথঘাট খালবিল ধানখেত পাটখেত বেতঝোপ; ডোবাল হিজল-মাদারের বুক, গোয়ালঘরের চাল, মণ্ডপের কোল, তুলসীর মঞ্চ। পথে পর পর তিন হাত চার হাত অন্তর কঞ্চি পুঁতে রাখি; হুহু করে জল এগিয়ে আসে, মুহুর্মুহু ছুটে গিয়ে দিদিমাকে খবর দিই, ‘ও দিদিমা, তিনটে কাঠি ডুবল; “ও দিদিমা, চারেরটাও ডুবল’; ‘ও দিদিমা গো, ছয়, সাত, আর্টেরটাও যে ডুবল দেখি।’ ছুটোছুটির বিরাম নেই।

দিদিমাকে খবরটা দিয়ে আসতে-না-আসতে আবার একটা ডোবে, আবার ছুটি। দেখতে দেখতে সব ছাপিয়ে সবশেষে জল উঠে এল গৃহলক্ষ্মীর নিপুণ হাতে নিত্য-লেপা সাদামাটির আঙিনায়। ভিটেয় ভিটেয় ঘর। এ-ঘরে ও-ঘরে যেতে সাঁকোয় চড়ি, নৌকোয় চড়ি, নয় কলার ভেলায় ভাসি, আর আহ্লাদে হেসে লুটোপুটি খাই। রুপো গলানো সাদা জল ঝিলিমিলি খেলে সবুজ ঝোপঝাড়ের ফাঁকে দিক হতে দিগন্তে। নদীর মাছ নির্ভয়ে এসে খেলে যায় খোলা অঙ্গনে; জোড়া শোল ঘুরে বেড়ায় নতুন জলে সদ্যফোটা লক্ষ বাচ্চা সঙ্গে নিয়ে। মন ঘুরে বেড়ায় তাদের সঙ্গে। উঁচু মাটির দাওয়ায় বসে মুগ্ধনয়নে অপরূপ শোভা দেখি বর্ষার- আপন মনে, রাতে দিনে।

বড়ো হয়ে এলাম বীরভূমে শক্ত মাটি, রক্ত খোয়াই, রুক্ষ দিগন্ত। গুরু গুরু দুন্দুভি বাজিয়ে কালো মেঘ ঘনিয়ে এল তালগাছের মাথায়। যেন দেবরাজ ইন্দ্র এসে বসলেন তাঁর রাজদরবারে, সভা জাকিয়ে। নিমেষে ভেসে গেল বালিমাটির পথ, শিমুলগাছের তলা, ‘প্রান্তিকে’র সবুজ মাঠ। তার উপরে রোদের আলো সোনালি ঝিলিক খেলিয়ে যায় যখন, পাগল হয়ে বেরিয়ে আসি ঘর হতে বাইরে। ঝাঁপিয়ে পড়ি ঐ ঊষর-প্রান্তর-ধোয়া শুষ্ক খোয়াইর বুক চিরে যে রসের ধারা উল্লাসে ছুটছে, তারই কোলে।

31. ‘সকাল থেকে অবিশ্রাম বৃষ্টি ঝরছে। একই তালে, ঝর্ঝর, ঝমঝম্।’ উদ্ধৃত অংশে ‘ঝর্ঝর্, Ans. (C) তীব্রতা বোঝাতে

32. ‘পশ্চিম-ভিটের রান্নাঘরের পিছনের পইঠা কেমন শেওলা ধরা, এবারকার ধাক্কা সয় কি না সয় সন্দেহ। উদ্ধৃতাংশে ‘পইঠা’ শব্দের অর্থ- Ans. (B) সোপান

33. ‘ব্যস্ততার সীমা নেই কারো। ‘ব্যস্ততা’র বিপরীতার্থক শব্দটি হল- Ans. (D) শ্রমবিমুখতা

34. ‘দিদিমাকে খবরটা দিয়ে আসতে না আসতে আবার একটা ডোবে, আবার ছুটি।’ বাক্যটিতে গৌণকর্মটি হল- Ans. (B) দিদিমাকে

35. ‘তিন মাসের মতো জীবনধারণের সব-কিছু উপকরণ মজুত রাখতে হবে ঘরে। উদ্ধৃতাংশে ‘রাখতে হবে’ নীচের যেটির উদাহরণ- Ans. (C) যৌগিক ক্রিয়া ব্যবহৃত হয়েছে বৃষ্টির-

36. ‘দেখতে দেখতে সব ছাপিয়ে সবশেষে জল উঠে এল গৃহলক্ষ্মীর নিপুণ হাতে নিত্য-লেপা সাদামাটির আঙিনায়। নিম্নরেখাঙ্কিত পদটির অর্থ- Ans. (C) প্রাঙ্গণে

37. ‘ভিটেয় শূন্যস্থানে বসবে- ঘর। Ans. (C) ভিটেয়

38. শুদ্ধ বানানটি হল- Ans. (B) মুহুর্মুহু

39. কথকের মা যে কলাগাছগুলিকে চিহ্নিত করেছেন, সেগুলি যে কাজে লাগবে- Ans. (C) ভেলা বানাতে

নির্দেশ : নিম্নলিখিত কবিতাংশটি পাঠ করে সংশ্লিষ্ট প্রশ্নগুলির (40 থেকে 45 নম্বর প্রশ্ন) সঠিক উত্তর নির্বাচন করুন :

বাংলার অঙ্গনেতে বাজায়েছ নটেশের রঙ্গমল্লী গাঁথা

অশান্ত সন্তান ওগো, বিপ্লবিনী পদ্মা ছিল তব নদী-মাতা।

কালবৈশাখীর দোলা অনিবার দুলাইত রক্তপুঞ্জ তব

উত্তাল ঊর্মির তালে, বক্ষে তব লক্ষ কোটি পন্নগ-উৎসব

উদ্যত ফণার নৃত্যে আস্ফালিত ধূর্জটির কণ্ঠ-নাগ জিনি,

ত্র্যম্বক-পিনাকে তব শঙ্কাকুল ছিল সদা শত্রু-অক্ষৌহিণী।

স্পর্শে তব পুরোহিত, ক্লেদে প্রাণ নিমেষেতে উঠিত সঞ্চারি,

এসেছিলে বিষ্ণুচক্র মর্মন্তদ,-ক্লৈব্যের সংহারী।

ভেঙেছিলে বাঙালির সর্বনাশী সুষুপ্তির ঘোর,

ভেঙেছিলে ধুলিশ্লিষ্ট শঙ্কিতের শৃঙ্খলের ডোর,

ভেঙেছিলে বিলাসের সুরাভাও তীব্র দর্পে, বৈরাগের রাগে,

দাঁড়ালে সন্ন্যাসী যবে প্রাচীমঞ্চে-পৃথ্বী পুরোভাগে।

নবীন শাক্যের বেশে, কটাক্ষেতে কাম্য পরিহরি

ভাসিয়া চলিলে তুমি ভারতের ভাবগঙ্গোত্তরী

আর্ত অস্পৃশ্যের তরে, পৃথিবীর পঞ্চমার লাগি;

বাদলের মন্ত্র-সম মন্ত্র তব দিকে-দিকে তুলিলে বৈরাগী।

এনেছিলে সঙ্গে করি অবিশ্রাম প্লাবনের দুন্দুভিনিনাদ,

শান্তিপ্রিয় মুমূর্ষুর শ্মশানেতে এনেছিলে আহব-সংবাদ,

গাণ্ডীবের টঙ্কারেতে মুহুর্মুহু বলেছিলে,- ‘আছি, আমি আছি!

কল্পশেষে ভারতের কুরুক্ষেত্রে আসিয়াছি নব সব্যসাচী।

ছিলে তুমি দধীচির অস্থিময় বাসবের দম্ভোলির সম

অলঙ্ঘ্য, অজেয়, ওগো লোকোত্তর, পুরুষোত্তম।

ছিলে তুমি রুদ্রের ডম্বরুরূপে, বৈষ্ণবের গুপীযন্ত্র মাঝে,

অহিংসার তপোবনে তুমি ছিলে চক্রবর্তী ক্ষত্রিয়ের সাজে-

অক্ষয় কবচধারী শালপ্রাংশু রক্ষকের বেশে।

ফেরুকুল-সঙ্কুলিত উষ্ণবৃত্তি ভিক্ষুকের দেশে

ছিলে তুমি সিংহশিশু, যোজনান্ত বিহরি একাকী

স্তব্ধ শিলাসন্ধিতলে ঘন-ঘন গর্জনের প্রতিধ্বনি মাখি।

ছিলে তুমি নীরবতা-নিষ্পেষিত নির্জীবের নিদ্রিত শিয়রে উন্মত্ত ঝটিকাসম,

বহ্নিমান বিপ্লবের ঘোরে;

শক্তিশেল অপঘাতে দেশবক্ষে রোমাঞ্চিত বেদনার ধ্বনি

ঘুচাতে আসিয়াছিলে মৃত্যুঞ্জয়ী বিশল্যকরণী।

ছিলে তুমি ভারতের অমাময় স্পন্দহীন বিহ্বল শ্মশানে

শব-সাধকের বেশে, -সঞ্জীবনী অমৃত সন্ধানে।

রণনে রঞ্জনে তব হে বাউল, মন্ত্রমুগ্ধ ভারত, ভারতী;

কলাবিৎ সম হায় তুমি শুধু দগ্ধ হলে দেশ-অধিপতি।

বিধিবশে দূরাগত বন্ধু আজ, ভেঙে গেছে বসুধা-নির্মোক,

অন্ধকার দিবাভাগে বাজে তাই কাজরীর শ্লোক।

মল্লারে কাঁদিছে আজ বিমানের বৃত্তহারা মেঘছত্রীদল,

গিরিতটে, ভূমিগর্ভ ছায়াচ্ছন্ন, উচ্ছ্বাসউচ্ছল।

যৌবনের জলরঙ্গ এসেছিল ঘনস্বনে দরিয়ার দেশে,

তৃষ্ণাপাংশু অধরেতে এসেছিল ভোগবতী ধারার আশ্লেষে।

অর্চনার হোমকুণ্ডে হবি-সম প্রাণবিন্দু বারংবার ঢালি,

বামদেবতার পদে অকাতরে দিয়ে গেল মেধ্য হিয়া ডালি।

গৌরকান্তি শঙ্করের অম্বিকার বেদীতলে একা

চুপে চুপে রেখে এল পুঞ্জীভূত রক্তস্রোত-রেখা।

40. ‘গিরিতটে ভূমিগর্ভ ছায়াচ্ছন্ন, — উচ্ছ্বাসউচ্ছল।’ ‘উচ্ছ্বাসউচ্ছল’-এর বর্ণবিশ্লেষণ করলে পাই— Ans. (A) উ + চ্ + ছ + ব্ + আ + স্ + অ + উ + চ্ + ছ + অ + ল্ + অ

41. ‘উত্তাল ঊর্মির তালে, — বক্ষে তব লক্ষ কোটি পন্নগ-উৎসব’ ‘পদ্মগ’-এর একটি অর্থ— Ans. (A) ভুজঙ্গ

42. ‘ভেঙেছিলে ধূলিশ্লিষ্ট শঙ্কিতের শৃঙ্খলের ডোর, ‘ ‘শৃঙ্খল’ যার সন্ধিবদ্ধ রূপ— Ans. (C) শম্ + খল

43. ‘শান্তিপ্রিয় মুমূর্ষুর শ্মশানেতে এনেছিলে আহব-সংবাদ’, ‘আহব’-এর বিপরীত Ans. (D) শান্তি

44. ‘ছিলে তুমি ভারতের অমাময় স্পন্দহীন বিহ্বল শ্মশানে’— ‘তুমি’ যে ধরনের সর্বনাম- Ans. (B) ব্যক্তিবাচক সর্বনাম

45. পদাতিক, অশ্ব, হস্তী, রথ সমন্বিত সেনাবাহিনী হল— Ans. (A) অক্ষৌহিণী

46. চতুর্থ শ্রেণিতে বাংলা বানান শেখানোর সর্বোত্তম পদ্ধতিটি হল, শিক্ষার্থীদের— Ans. (D) শুদ্ধ বাংলা ভাষা পড়া এবং লেখার অভ্যাস গড়ে তোলা

47. চতুর্থ শ্রেণিতে শিক্ষার্থীদের সাহিত্যমূল্য উপলব্ধির ক্ষেত্রে নিম্নোক্ত যে পদ্ধতিটি আপনি গ্রহণ করবেন— Ans. (D) কবিতার বিষয়বস্তুর উভমুখী আলোচনা

48. দলগত শিখনের জন্য দল গঠনের ক্ষেত্রে আপনার দৃষ্টিভঙ্গি হবে— Ans. (D) এগিয়ে থাকা এবং পিছিয়ে পড়া ছাত্রছাত্রীর সামঞ্জস্যপূর্ণ মিশ্রণে দল গঠন করা

49. চতুর্থ শ্রেণিতে বাংলা ব্যাকরণ পাঠ বিনিময়ের সময়ে একজন শিক্ষিকা/শিক্ষক প্রথমে উদাহরণ দিলেন, এবং তার উপর আলোচনা করলেন। সবশেষে তিনি ছাত্রদের সহযোগিতায় সংজ্ঞার্থ গঠন করলেন। এক্ষেত্রে তিনি যে পদ্ধতি ব্যবহার করলেন, সেটি হল— Ans. (B) আরোহী পদ্ধতি

50. LAD-এর পূর্ণ রূপটি হল— Ans. (C) Language Acquisition Device

51. একজন বাঙালি চেন্নাইয়ে ছ’মাস থাকলেন, এবং সর্বত্র তামিল ভাষা শুনলেন। এরপর তামিল বর্ণমালার সঙ্গে পরিচয় না ঘটলেও তিনি তামিল বুঝতে ও বলতে পারলেন। তার এই তামিল ভাষা শিক্ষাকে আমরা বলব- Ans. (C) Acquisition

52. ‘যা বলা হবে’— এটিকে এককথায় প্রকাশ করলে হবে- Ans. (C) বক্ষ্যমাণ 7

53. মকর > মগর হল— Ans. (B) ঘোষীভবনের উদাহরণ

54. নীচের কোনটি ‘সকাল’ শব্দের সমার্থক শব্দ নয়? Ans. (D) ত্রিযামা

55. ‘পৃথিবী’ শব্দটির বর্ণবিশ্লেষণ করলে শূন্যস্থানে যে বর্ণটি বসবে— +++++ Ans. (D)

56. কোনো একটি পাঠ-আলোচনায় শিক্ষিকা /শিক্ষক ‘তৃষ্ণা’ শব্দের সমার্থক শব্দ হিসেবে নীচের যে শব্দটি লিখবেন না – Ans. (D)

57. ‘ধানসমেত খড়ের গাদা’ কে এককথায় বলা হয়— Ans. (D) পালুই

58. নীচের সঠিক জোড়টি পছন্দ করুন— Ans. (A) আপন —নিজ আপণ – দোকান

59. নীচের যেটি মৌলিক স্বরধ্বনি নয়, সেটি চিহ্নিত করুন— Ans. (D)

60. নীচের গুচ্ছগুলির মধ্যে যেটির সব ধ্বনিই অল্পপ্রাণ, সেটি চিহ্নিত করুন— Ans. (A) র, ল, শ, স্

PART-C- LANGUAGE(II)- ENGLISH

Adam Smith : It must have changed the lesson.

Anne L’ Huillier : Yes, but I tried to, I continued my lecture.

Adam Smith : That shows tremendous presence of mind. I gather that it must all be a fairly overwhelming thing to happen, and you’re deluged. But I suppose, I mean, I recall that you were on the Nobel Committee until what, 2015, so you know all the behind the scenes stuff, you know what led to this. Does that, in some way, make it even more special that you know how…

Anne L’ Huillier : Yes, yes, it definitely does and I know what is it to get a Nobel Prize, it’s extremely difficult, and I know the work behind, which is done by the committee, so I am very, very grateful.

Adam Smith : Of course, may I just ask you about the, you know, just about the thrill of studying these sort of secret slides of light, the overtone you’re able to create. It was almost forty years ago, I guess, that you were switched on to this. What is it that makes it just so thrilling to study?

Anne L’ Huillier : This is basic research, I don’t know, this was new, it was not expected, and not predicted. The understanding, took some time, took several years. So it was very interesting to study and to try to understand more, and then later on, many years after, look for applications and explore new things with it.

Adam Smith : It seems such a wonderful combination of the head and the hands, if you like, the complexity of the theory and the practicality producing these exquisitely sensitive pieces of apparatus.

Anne L’ Huillier : Yes, I mean this is what makes the fields, so exciting and even now, thirty years afterwards, we are still learning new things, we are still trying to improve the process in order for some applications, so it is complex physics, but that makes it very, very interesting.

Adam Smith : Of course, thank you very much indeed, and thank you so much for speaking to me in the midst of all this. Congratulations again.

Anne L’ Huillier : Thank you!

61. The phrase ‘behind the scenes’ refers to work done – Ans. (C) surreptitiously

62. In the brief telephonic conversation, Adam Smith stated that Anne L’ Huillier must have felt that- Ans. (B) she was overwhelmed on receiving the prize

63, ” … explore new things with it.” Exploration – based learning helps children learn through— Ans. (D) curiosity and inquiry

64. ‘Overtone’ as used in the passage refers to – Ans. (B) any frequency higher than the fundamental frequency

65. “I recall that you were on the Nobel Committee,” the correct alternative of voice change of the given line should read as- Ans. (C) It is recalled by me that you were on the Nobel Committee

66. Statement I Statement II : I understand that you were taking a class when you heard that you have received the Nobel Prize. : I comprehend that you were teaching your students when you learnt of having received the Nobel Prize. Ans. (B) Statement I is false and Statement II is true

67. ‘Deluged’ as given in the passage is a/an Ans. (A) verb

68. ‘It seems such a wonderful combination of the head and the hands.’ Use of head and hands pedagogically refers to- Ans. (C) learning by thinking and doing

69. “…it was not expected and not predicted.” Choose the correct alternative for the above expression- Ans. (A) It was neither expected nor predicted

Read the following passage carefully and answer Question nos. 70-79.

There was once a herdsman, a lad of 14 years, who grew bored while watching over the village sheep. He wanted to make things more exciting. So, he yelled out that wolves had come over and were attacking the sheep. All the villagers came running to drive the wolves away. However, on arriving, they spotted no wolf. The lad was amused but the villagers were not. They told him not to do it again. Shortly after, he repeated this antic. The villagers came running again, only to find that he was lying blatantly. This made them furious and they left, warning him of dire consequences. A few days later, the lad actually spotted a wolf sneaking amongst the flock. He jumped up and called out for help. But none turned up because they felt that he was still joking and trying to fool them. At sunset, when the lad did not return, the villagers started looking for the boy. They found him sitting on a hillock, crying dejectedly. He told them that a wolf had really come and attacked the sheep. An old man came forward to comfort him and told him that none would believe a liar even when they were being honest. And the liar has to bear the brunt of his action.

70. ‘Antic’, as referred to in the passage, means – Ans. (C) foolish, outrageous or amusing behaviour

71. The herdsman tried to fool the villagers because- Ans. (B) he wanted to derive some fun

72. ‘in an open and unashamed manner’ – This phrase as used in the passage, means— Ans. (C) blatantly

73. Statement I: No one rushed to the lad’s aid as they felt he was fooling them. Statement II: No one turned up to help the lad as they were tired of his antics. Ans. (A) Statements I and II are true

74. ‘finding something or someone’ – The phrasal verb for the quoted expression is- Ans. (D) looking for

75. The villagers hoped that their warning would dissuade the lad. If the above sentence is rewritten, without altering the meaning what will be the correct option? Ans. (C) That their warning would dissuade the lad was what the villagers hoped

76. “An old man came forward to comfort him.” ‘Comfort’, as used in this line, can be replaced with Ans. (A) console 77. “None turned up because they felt that he was still joking;” is an example of a- Ans. (B) Complex sentence

78,” … a wolf sneaking amongst the flock.” ‘Flock’ is a/an – Ans. (B) Collective Noun

79. The moral of the story is – Ans. (D) Liars are always exposed

80. A good piece of writing in English involves- Ans. (B) ideas, presentation and coherence

81. ‘Pedagogical grammar’ means- Ans. (D) teaching grammar in context 10

82. A scoring guide, used to evaluate the quality of students is called – Ans. (D) Rubrics

83. English language has Ans. (A) 24 consonant sounds.

84. ‘Study of meaning’ in a language is known as- Ans. (A) semantics

85. Effective learning in a classroom situation takes place when the learners are- Ans. (C) interactive

86. When young learners are taught to improve their spelling and punctuation, they Ans. (A) improve their accuracy

87. Writing the title of a story on the blackboard, the teacher asks the class to: He does this to- Ans. (C) let the class guess the content

88. Dyslexia is a learning disability that negatively affects the understanding abilities in terms of- Ans. (A) Reading

89. Which evaluation is done by the teacher during the process of learning? Ans. (D) Formative evaluation

90. The purpose of CCE in learning English as a second language is — Ans. (C) to assess their learning gaps and help learners achieve the expected learning outcomes in both scholastic and co-scholastic areas of knowledge

PART-D- Mathematics

91. The sum of the numbers of prime factors of 1540, 21450, 1111 is-The factors may not be distinct] Ans. (D) 13

92. The number of days in the 18th century was- Ans. (B) 36524

93. Which one of the following is the closest estimation interval of (3)? Ans. (C)

97.98.99.100.101.102.103.104.105.106

107. There are some statements given below: I) Multiplying a number by another always increases its value. II) Dividing a number by another nonzero number always decreases its value. III) A number multiplied by 10 always has a zero at the unit place. IV) Multiplication is the inverse process of division. Identify the correct option- Ans. (B) (III) and (IV)

108. Which of the following is not a mathematical process? Ans. (B) Memorising

109. The sum of any two whole numbers is a whole number-This property of whole numbers is referred to as- Ans. (D) Closure property

110. In dividing a number by 1001, a boy employed the method of short division. He divided the number by 7, 11 and 13 in succession and obtained the corresponding remainders 5, 6 and 7 respectively. The complete remainder when the number is divided by 7 x 11 x 13 is- Ans. (B) 586

111. The maximum number of trees which can be planted 20 metres apart on the two sides of a straight road 1760 metres in length are Ans. (A) 178

112. of one centimetre indicates Ans. (C) 3 millimetres

113. If 93P25Q is divisible by 88 then the value of P and Q respective is Ans. (D) 8 and 6

114. The two numbers, both of which are greater than 29 having 29 for their H.C.F. and 4147 for their L.C.M. are Ans. (B) 319 and 377

115. At what level of Van Heile’s spatial/geom a rectangle? Ans. (C) Level 2 (Relationship)

116. Match the following in List I with those in List II and choose the appropriate code- List I (a) Galileo (b) Bacon (i) Mathematics is the gateway and key to all sciences. (ii) Mathematics is the language in which God has written the universe. (iii) Mathematics is a way to settle in the mind of children a habit of reasoning. (iv) Mathematics is the science of quantity. (a) (b) (c) (d) (ii) (i) (iv) (iii) -Ans. (A)

117. What is the correct sequence a teacher needs to follow to explain the concept of a ‘Quarter’ (4) in class III? (i) Showing pictures representing ‘a quarter’ (ii) Providing concrete material objects and dividing them into ‘quarters’ (iii) Writing the symbol of a quarter on the blackboard Ans. (B) (ii) (i) (iii)

118. Following are some questions asked by the teacher in the mathematics classroom: (1) What is the area of the rectangle whose one side is 5 cm. and perimeter is 30 cm.? (II) Find a set of numbers whose mean is 5. (III) List all prime numbers between 0 and 20. (IV) Tell me the mathematical information you know about rectangles. Which of the following is correct? Ans. (C) (I) and (III) are close ended and (II) and (IV) are open ended que

119. In the following pattern go go the missing term is— Ans. (B) 184 ricesmart OTHER IN SUCCESS

120. A wire is to be sold in multiple of 1 metre. A person needs some when loss is minimum is— Ans. (A) 17 m s of 85 cm. The minimum length of wire

PART-E ENVIRONMENTAL STUDIES

121. Air pollution resulting from volcanic eruption can be detected by measuring which one of the following compounds? Ans : (A) Sulphur dioxide

122. Identify the incorrect statement regarding microplastic – Ans : (D) Microplastics are easily bio-degradable substances

123. Which one of the following environmental issues does the book ‘Silent Spring’ written by Rachel Carson describe? Ans : (B) Harmful effects of pesticides

124. In which of the following years 21st CoP (Conference of Parties) Climate Change Conference was held in Paris (France)? Ans : (A) 2015

125. Hydroponics is the technique of growing plants in which one of the following conditions? Ans : (C) Soil-less condition

126. Identify the least harmful direct threat for marine ecosystem – Ans : (A) Changes in air quality index

127. Which one of the following toxins produces red tides mediated Paralytic Shellfish Poisoning (PSP) in humans? Ans : (A) Saxitoxin

128. What was India’s per capita electricity consumption in 2021-2022 financial year? Ans : (D) 1255 kWh (kilowatt-hour)

129. Identify the scenario not directly causing ongoing anthropogenic loss of species diversity denoted as the ‘sixth mass extinction’- Ans : (C) Reduced natality rate of species

130. Which of the following animals is a benthic invertebrate? Ans : (B) Sea anemone

131. How much carbon dioxide gas is released into the atmosphere to produce 1 (one) unit Ans : (B) 2-3 pound

132. Carbon monoxide (CO) is – (i) a greenhouse gas (ii) a polycyclic aromatic hydrocarbon (iii) a component in determining Air Quality Index (AQI) (iv) a Volatile Organic Compound (VOC) Choose the correct answer from the options given below – Ans : (C) (iii) only smart ER IN SUCCESS

133. Which of the following chemicals can be considered as ‘green solvent”? Ans: (D) Supercritical carbon dioxide 134. In which of the following phases, surface water temperature phenomenon of ENSO (El-Nino Southern Oscillation) of equatorial Pacific Ocean is called El-Nino phase? Ans: (C) Warm phase

135. Which one of the following arrangements remove organic matter from wastewater? Ans : (A) Trickling filters 136. Which of the following chemical compounds is responsible for ozone hole formation in polar regions (Stratosphere)? Ans : (D) Chlorine nitrate

137. Being an EVS teacher your intention is to familiarise rocks and minerals to your learners. Now one inquisitive learner asks you what element is present in most of the rocks and minerals? The teacher’s probable response will be- Ans : (D) Silicon

138. The loose material produced during weathering of rocks may become consolidated, this process is known as- Ans : (A) lithification

139. Which one of the following is an anadromous fish? Ans : (B) Hilsa

140. Which of the following animals is a detritus feeder? Ans : (D) Vulture

141. During online classes, how will an EVS teacher be able to appropriately teach visually challenged students? (i) By sharing voice meassages (ii) Using lots of oral explanation (iii) By peer explanation (iv) Using concrete experience Ans : (C) (i), (iii) and (iv)

142. Identify the scenario not associated with algal bloom – Ans : (C) Change of ocean current

143. Which of the following statement is correct? Ans : (B) Migration of animals is related to aggregation for reproductive purpose

144. A teacher is demonstrating different types of bone joints to her/his learners with the help of a skeleton. Now she/he points out the ball and socket joints at different anatomical regions of the body. Identify the anatomical regions- Ans : (D) Hip and Shoulder

145. Animals and plants that contain genes introduced from other species are knowns as- Ans : (B) transgenic

146. Read the following statements and choose the correct option – Assertion (4): At the primary level, EVS has themes instead of topics. art Reason (R): Theme-based EVS learning diffuses subject barrier and promotes integrated approach which is easy for teachers and learners as compared to topics. Ans :(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (4)

147. Being an EVS teacher you have organised a field trip in some regions of Sundaland Biodiversity Hotspot and discussed about endangered flora and fauna. Now students interacted among themselves and reduced their learning gaps. Which of the following is true regarding Sundaland Hotspot? GEOGRAPHICAL AREA FLORA FAUNA Ans : (D) Nicobar Islands Rafflesia Orangutan

148. Which of the two following brain centres act as Global Positioning System (GPS) in humans? Ans : (A) Hippocampus and Entorhinal Cortex

149. Being and EVS teacher you have organised a debate regarding causes for endangeredness of different animal species. Learners expressed their views. Now at the end of the debate, definite causes are ascertained behind the depletion of the population of Royal Bengal Tiger, One-horned Rhinoceros, Gangetic Dolphin, Sarpagandha and Polar Bear. Which of the following sequences is the most appropriate option? Ans : (D) Habitat destruction, Poaching, Pollution, Over-exploitation, Climate change and global warming

150. Which of the following is the first Biosphere Reserve in India? Ans : (C) Nilgiri Biosphere Reserve

Disclaimer: To the best of our knowledge, every attempt has been made to guarantee that the answer keys presented here are accurate. These are not official responses; rather, they are meant to be used as a guide only. The goal is to assist examines in analyzing their performance in exams that are competitive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here